Mierea - Un Aliment MinuneMierea este un produs natural făcut de albine din nectarul florilor, care este folosit de oameni încă din antichitate.

Izvoarele istorice arată că civilizații antice precum Grecii, Romanii, Egiptenii și Babilonienii, consumau mierea atât pentru proprietățile nutritive cât și pentru proprietățile vindecătoare. Și chiar și azi, mierea este ținută la un loc de cinste datorită proprietăților sale nutriționale, cosmetice și terapeutice.

Dar dincolo de gustul plăcut și faptul că este un aliment sănătos, să vedem ce anume face mierea să fie un aliment atât de important pentru dieta noastră.

Componentele nutritive ale mierii

În ziua de astăzi sunt recunoscute peste 300 de tipuri de miere. Fiecare varietate își trage caracteristicile de la tipul de nectar colectat de albine, iar în funcție de asta, un tip de miere poate avea proprietăți adjuvante suplimentare față de un alt tip de miere.

Dar când vine vorba de compoziție, mierea este în cea mai mare parte formată din carbohidrații (în principal fructoză și glucoză). Aceștia reprezintă între 95–97% din masa uscată a mierii.

Pe lângă carbohidrați, mierea include și acizi organici, aminoacizi, proteine, vitamine, și minerale și altele.

Carbohidrați

Monozaharidele (fructoza și glucoza) reprezintă cea mai importantă componentă zaharoasă a mierii, contribuind la majoritatea proprietăților acesteia.

Pe lângă monozaharide, în miere se găsesc și:

 • dizaharide (zaharoză, galactoză, alfa, beta-trehaloză, gentiobioză și laminaribioză);
 • trizaharide (melezitoză, maltotrioză, 1-cetoză, panoză, izomaltoză glucoză, erloză);
 • izomaltotrioză;
 • teanderoză;
 • centoză;
 • izopanoză;
 • maltopentă;
 • oligozaharidele.

Acizi organici

Principalul acid organic din miere este acidul gluconic, care este produs în timpul procesului de oxidare a glucozei. Dar, pe lângă acesta, mierea mai poate conține și:

 • cantități mici de acid acetic;
 • acid formic;
 • acid citric;

Aminoacizi

Mierea are un conținut important de aminoacizi, fiind formată din aminoacizi esențiali, cel mai dominant fiind prolina.

De asemenea mierea conține și aminoacizi neesențiali, cu excepția asparaginei și glutaminei.

Proteine

Enzimele (diastaza, invertazele, glucoza oxidaza, catalaza și fosfataza acidă) constituie principalele ingrediente proteice ale mierii.

Vitamine

Mierea nu excelează din punctul de vedere al vitaminelor, având un conținut destul de redus. Cea mai des întâlnită vitamină în miere este vitamina C.

Minerale

În miere se găsesc aproximativ 31 de minerale, printre care și fosforul, sodiul, calciul, potasiul, sulful, magneziul și clorul.

Pe lângă acestea se adaugă și alte componente esențiale precum siliciu (Si), rubidiu (RB), vanadiu (V), zirconiu (Zr), litiu (Li) și stronțiu (Sr).

Proprietățile biologice ale mierii

Compoziția complexă a mierii este unul din principalele motive pentru care este folosită atât ca supliment alimentar cât și pentru diverse produse cosmetice și de îngrijire. Astfel, mierea poate îndeplini numeroase roluri precum:

 • Antioxidant;
 • Antimicrobian;
 • Apoptotic;
 • Antiinflamator și imunomodulator.

Miere ca antioxidant

Mierea poate juca un rol important împotriva procesului de îmbătrânirea datorită efectelor antioxidante. Funcția antioxidantă a mierii este dată în principal de compușii fenolici, și se pare că mierea închisă la culoare are un număr mai mare de antioxidanți decât cea deschisă la culoare.

Activitatea antimicrobiană a mierii

Principalii factori pentru activitatea antimicrobiană a mierii sunt reacția enzimatică de oxidare a glucozei cât și anumite aspecte fizice ale acesteia.

De asemenea, studiile arată că în prezența mierii, drojdia, bacteriile, mulți agenți patogeni și ciupercile bacteriene nu se pot forma.

Activitatea apoptotică a mierii

Mierea produce apoptoză în multe tipuri de celule canceroase prin depolarizarea membranei mitocondriale. În alte cuvinte, ajută la omorârea celulelor canceroase.

Datorită componentei fenolice ridicate, mierea mărește activarea caspazei 3 și separarea moleculelor de adenozin difosfat riboză (ADP-riboză) și polimerază (PARP) în cazul celulelor afectate de cancerul de colon.

Astfel, proprietățile apoptotice ale mierii o pot face un agent anticancerigen natural.

Mierea ca antiinflamator și imunomodulator

Literatura de specialitate susține că mierea reduce răspunsul inflamator datorită conținutului fenolic, care ajută la suprimarea activităților proinflamatorii ale ciclooxigenazei-2 (COX-2) și / sau a sintazei oxidului de azot inductibil (iNOS).

De asemenea, mierea poate produce un răspuns imunomodulator prin crearea acizilor grași cu lanț scurt.

Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/