fbpx

Dezvăluim misterul mierii: diferența dintre mierea ecologică și mierea convențională

Când vine vorba despre mierea de albine, cu toții știm că acest produs miraculos cu multiple beneficii asupra organismului este creat de niște făpturi atât de mici, albinele! Haideți să descoperim împreună diferența dintre mierea convențională și mierea ecologică.

Mierea convențională este o miere 100% naturală, la fel ca și mierea ecologică/ organică/ BIO. Diferența dintre cele două tipuri este dată de faptul că, mierea ecologică se obține în urma respectării unor condiții stricte conform Regulamentului (CE) NR. 834/2007 din 28 iunie 2007  privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, din care menționăm:

  • pentru tratarea bolilor în cadrul familiilor de albine este interzisă folosirea antibioticelor. Acesta este motivul pentru care rata de mortalitate în apicultura ecologică este mai mare decât în apicultura convențională;
  • stupina certificată ecologic trebuie să fie amplasată într-o zonă ecologică, fără factori poluanți industriali sau culturi ce sunt tratate cu pesticide. Organismul de certificare prelevează mostre din sol și apă pentru a demonstra că stupii sunt amplasați într-o zonă ecologică. De asemenea, stupina este monitorizată și verificată de organism, prelevând periodic mostre din miere si ceară pentru analize. Zona verificată se extinde pe o rază de 5 km, deoarece albinele zboară pe o rază de la 3 km la 5 km în jurul stupinei.
  • mierea obținută în stupina ecologică trebuie extrasă cu utilaje de inox și depozitată în recipiente corespunzătoare;
  • mierea ecologică se evidențiază prin prezența pe etichetă a semnului de produs ecologic, iar sub acest semn este înscris codul instituției care a efectuat certificarea, de exemplu: RO-ECO-015.

Atât mierea convențională cât și mierea ecologică sunt 100% naturale, însă modul de ingrijire a stupului, calitatea și puritatea mierii obținute sunt factori importanți atunci când vine vorba de miere certificată ecologic.

În final, atunci când doriți să achiziționați un borcan cu miere de albine și observați diferențe de preț, acestea se datorează tipurilor de miere, convențională sau ecologică, de aceea vă recomandăm să acordați o atenție mai mare etichetelor și să faceți o alegere informată.