fbpx

Mierea de manuka: descoperă secretul puterii sale terapeutice

Mierea de Manuka este un tip de miere produsă de albinele care polenizează florile de Manuka din Noua Zeelandă. Aceasta miere este apreciată pentru proprietățile sale unice de vindecare, inclusiv capacitatea de a ucide bacteriile și a accelera procesul de vindecare a rănilor.

Mierea de Manuka conține un compus numit metilglioxal (MGO), care este responsabil pentru acțiunea sa antibacteriană. MGO se formează din glucoză și acid dicetonic prin interacțiunea cu enzimele produse de albine. Nivelul de MGO în mierea de Manuka poate varia între diferite branduri și loturi, iar concentrația mai mare de MGO poate indica o miere de Manuka de calitate superioară. De exemplu, mierea de Manuka cu un conținut ridicat de MGO poate avea un rating UMF (Unique Manuka Factor) mai mare, care poate indica puterea antibacteriană a mierii.

Iată câteva recomandări pentru utilizarea mierii de Manuka:

  • Tratarea rănilor: Se poate aplica o cantitate mică de miere de Manuka direct pe rana curată și se acoperă cu un bandaj. Se recomandă schimbarea bandajului zilnic.
  • Afecțiuni digestive: Se poate adăuga o linguriță de miere de Manuka în apă sau ceai pentru a trata afecțiuni digestive, precum refluxul gastroesofagian sau indigestia.
  • Îmbunătățirea sănătății orale: Se poate folosi mierea de Manuka pentru a clăti gura sau a o folosi ca un strat subțire pe periuța de dinți înainte de periaj.
  • Proprietăți antiinflamatoare: Se poate adăuga o linguriță de miere de Manuka în smoothie-uri sau alte băuturi pentru a profita de proprietățile sale antiinflamatoare.
  • Tratamentul infecțiilor pielii: mierea de Manuka poate fi utilizată pentru a trata infecții ale pielii, cum ar fi acnee, eczeme sau psoriazis.
  • Produse cosmetice și de igienă personală: mierea de Manuka poate fi utilizată ca ingredient în produse cosmetice și de igienă personală, cum ar fi creme sau pastă de dinți, pentru proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatoare.

În general, mierea de Manuka poate fi un ingredient versatil pentru sănătate și frumusețe, oferind descoperiri terapeutice importante. Este important de menționat că, înainte de a utiliza mierea de Manuka pentru orice afecțiune sau problemă de sănătate, trebuie consultat un medic sau un specialist pentru a se asigura că aceasta este potrivită și sigură pentru utilizare.