fbpx

Mierea – Beneficii și Proprietăți

Mierea - Beneficii și Proprietăți
Mierea - Beneficii și Proprietăți
Mierea – Beneficii și Proprietăți

Mierea reprezintă unul dintre cele mai apreciate produse naturale, utilizate de omenire încă din cele mai vechi timpuri. Mierea este întrebuințată nu doar ca produs alimentar, ci și în medicina tradițională, respectiv ca tratament alternativ naturist. Există aproximativ 320 de soiuri diferite de miere, care variază în ceea ce privește culoarea, mirosul și aroma.Proprietăți antimicotice și vindecarea rănilor.

Mierea are proprietăți antimicotice remarcabile. Un studiu din 2018 a demonstrat că mierea are aceste proprietăți, iar un alt studiu din 2017 a sugerat că mierea și alte preparate apicole, precum propolisul, au efecte benefice asupra organismului datorită capacității lor de a inhiba microbii și de a sprijini vindecarea rănilor superficiale. Mierea poate fi utilizată topic pentru a grăbi vindecarea rănilor și arsurilor, aducând astfel beneficii directe pentru pielea noastră.

Conținutul caloric al mierii

Mierea conține carbohidrați în proporție de 95-97%. Este mai bogată în calorii decât zahărul alb obișnuit și este cu aproximativ 25% mai dulce, datorită nivelului crescut de fructoză. O lingură de miere (aproximativ 20 de grame) conține:

  • Calorii: 64
  • Proteine: 0 grame
  • Grăsimi: 0 grame
  • Carbohidrați: 17 grame
  • Zahăr: 17 grame
  • Sare: 0 grame

Mierea conține și cantități mici de vitamine și minerale, inclusiv fier, zinc și potasiu.

Proprietățile mierii

Rol antibacterian și antifungic

Cercetările au arătat că propolisul din mierea naturală conține elemente antibacteriene și antifungice. Aceste proprietăți fac din miere un remediu valoros pentru sănătate, putând fi utilizată atât intern, cât și extern. Unele sortimente de miere sunt incluse în diverse creme și produse cosmetice, datorită proprietăților lor benefice pentru piele și organism.

Proprietățile mierii împotriva gâtului iritat și a tusei

Mierea naturală este un remediu tradițional folosit încă din vechime pentru a ameliora durerea în gât și tusea. Poate fi adăugată în ceai fierbinte cu lămâie în caz de răceală. Un studiu din 2021 a arătat că mierea poate fi extrem de eficientă în îmbunătățirea simptomelor în cazul infecțiilor de la nivelul tractului respirator superior, oferind astfel beneficii notabile pentru sănătatea respiratorie. Mierea Cremă cu propolis are efecte calmante asupra căilor respiratorii, ajutând la reducerea simptomelor răcelii și ale alergiilor.

Sursă importantă de antioxidanți

Mierea conține numeroase substanțe chimice naturale din plante care acționează ca antioxidanți. Unele tipuri de miere au în compoziția lor la fel de mulți antioxidanți precum fructele și legumele. Acești antioxidanți ajută la protejarea organismului contra efectelor negative ale radicalilor liberi asupra celulelor. De exemplu, aceștia pot contribui la scăderea riscului de a dezvolta anumite boli, precum cele cardiovasculare.

Îmbunătățirea problemelor digestive

Mierea poate fi uneori de ajutor în ameliorarea problemelor digestive, precum diareea. De asemenea, are potențialul de a sprijini recuperarea organismului după infectarea cu bacteria Helicobacter pylori. Conținutul de prebiotice benefice al mierii înseamnă că aceasta oferă surse de hrană pentru bacteriile bune din intestine, având un efect pozitiv asupra digestiei și, implicit, asupra întregului organism.

Mierea – Beneficii și Proprietăți

Mierea poate îmbunătăți funcția cognitivă datorită polifenolilor din compoziția sa. Acești polifenoli au capacitatea de a lupta împotriva inflamației din hipocamp, zona din creier responsabilă pentru funcția memoriei. Astfel, consumul de miere poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea creierului și funcționarea optimă a acestuia.

În concluzie, mierea nu este doar un simplu îndulcitor natural, ci și un remediu cu numeroase proprietăți benefice pentru organism. De la sprijinirea vindecării rănilor și ameliorarea tusei, până la îmbunătățirea sănătății digestive și cognitive, mierea poate juca un rol important în menținerea sănătății noastre generale.

Vizitați site-ul nostru pentru miere de calitate superioară și o gamă variată de sortimente, toate oferind beneficii majore pentru sănătate. Mierea de mană este benefică pentru digestie, iar mierea de coriandru reduce durerile de gât și inflamațiile.

Contraindicații

Mierea nu este recomandată persoanelor cu alergii la produse apicole și copiilor sub un an.

Surse:

Nordqvist, Joseph. “Everything You Need to Know about Honey.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 4 May 2021, www.medicalnewstoday.com

8 Raw Honey Benefits for Health, publicat de Healthline, scris de Rena Goldman si Cathernine Clark, revizuit de dr. Marie Lorraine Johnson

Lasă un răspuns